Tannproteser

Her finner du informasjon om tannproteser

Våre tjenester Om tannproteser

Delprotese

En delprotese er en avtagbar tannprotese som kan erstatte en eller flere tenner. Protesen er festet med klammere på de gjenværende tenner, men kan enkelt tas ut ved for eksempel rengjøring.

Tilvenning til protesen

Det tar tid å venne seg til den nye protesen. For deg som får protese for først gang, kan økt spyttproduksjon og brekningsfornemmelser være vanlige plager like etter innsetting. Det kommer til å ta tid før muskulatur og slimhinner er vant til nye situasjonen. Det anbefales derfor flytende føde og lett-tygd mat i denne perioden. Det kan oppstå ømme punkter og gnagsår i munnen der protesen presser for hardt. Dette kan korrigeres ved beslipning av protesen hos tannlegen. Mange vil oppleve vanskelighet med å snakke tydelig, trening i form av å lese høyt for seg selv vil fremskynde tilvenningen.

Hvor lenge varer protesen?

En delprotese er ingen engangs-anskaffelse. Klammerne kan etterhvert bli slakkere slik at protesen ikke sitter like godt fast. Dette kan som regel justeres hos tannlegen. Gradvise endringer av kjeven fører til dårligere passform, det er da mulig å fore protesen hos tannteknikker. Ofte vil det likevel være bedre å fremstille en ny protese.

Renhold

Protesen må gjøres ren 1-2 ganger hver dag med myk tannbørste. Ved rengjøring kan man for eksempel bruke tannpasta med lite slipemiddel eller zalo. Protesen bør holdes over en vask fylt med vann for å unngå at den skades om man mister den. Protese-rensemiddel kan også brukes. Mangelfullt renhold kan gi dårlig smak i munnen, soppdannelser i slimhinner og dårlig ånde. Husk også å pusse de gjenstående tennene. Disse er viktige for at protesen skal kunne fungere lengst mulig.

Oppbevaring av protesen

Det er en fordel at man tar protesen ut om natten. Da reduseres risikoen for soppdannelse i slimhinner. Når protesen ikke er i munnen, bør den oppbevares fuktig, i et glass vann.

Det er anbefalt å få kontrollert protesen og munnslimhinnen årlig hos tannlegen.

Helprotese

En helprotese er en tannerstatning som benyttes når alle tennene i kjeven mangler. Den består av et plastmateriale som fungerer som feste for tenner i plast eller porselen.

Tilvenning til protesen

Det tar tid å venne seg til den nye protesen. For deg som får protese for først gang, kan økt spyttproduksjon og brekningsfornemmelser være vanlige plager like etter innsetting. Det kommer til å ta tid før muskulatur og slimhinner er vant til nye situasjonen. Det anbefales derfor flytende føde og lett-tygd mat i denne perioden.. Det kan oppstå ømme punkter og gnagsår i munnen der protesen presser for hardt. Dette kan korrigeres ved beslipning av protesen hos tannlegen. Mange vil oppleve vanskelighet med å snakke tydelig, trening i form av å lese høyt for seg selv vil fremskynde tilvenningen.

Renhold

Protesen må gjøres ren 1-2 ganger hver dag med myk tannbørste. Ved rengjøring kan man for eksempel bruke tannpasta med lite slipemiddel eller zalo. Protesen bør holdes over en vask fylt med vann for å unngå at den skades om man mister den. Protese-rensemiddel kan også brukes. Mangelfullt renhold kan gi dårlig smak i munnen, soppdannelser i slimhinner og dårlig ånde.

Oppbevaring

Det er en fordel at man tar protesen ut om natten. Da reduseres risikoen for soppdannelse i slimhinner. Når protesen ikke er i munnen, bør den oppbevares fuktig, i et glass med vann.

Det er anbefalt å få kontrollert protesen og munnslimhinnen årlig hos tannlegen.

 • "Flinke tannleger i freshe lokaler! Anbefales."

  ★ ★ ★ ★ ★

  Edel Pavlic

 • "Trenger du tannlege så vil jeg virkelig anbefale deg og gape opp for Kråkerøytannlegene. Trivelige lokaler, trivelige folk, trivelige priser og gratis tyggis i venterommet."

  ★ ★ ★ ★ ★

  Pål-Helge Tøffen Nilssen

 • "Veldig fornøyd med servicen og behandlingen. Vil absolutt anbefale dere videre"

  ★ ★ ★ ★ ☆

  Ramin Iranpour

 • "Idag har jag besökt min tandläkare. Hon är fantastisk! Jag har haft tandläkarskräck i nästan hela mitt liv. Men när jag besöker denna kvinna, och möts av hennes varma ögon och härliga leende, då blir jag lugn och avslappnad, innan jag skall sätta mig ner i den hemska stolen. Men det bästa med henne är hur hon bedövar, borrar och talar till mig, på sitt alldeles egna pedagogiska sätt. #världsklass #no1 #tandläkare #tannlege #dentist #kråkerøy #DuÄrBäst"

  ★ ★ ★ ★ ☆

  Andreas Strömberg

 • "Flotte tannleger med god humor"

  ★ ★ ★ ★ ☆

  Mina Gulla