Syreskader på tennene er et hyppig problem i dagens samfunn. Inntak av brus, juice og sports drikker kan over tid gi store skader på tennene. Det samme gjelder for sitrusfrukter.
Hyppige sure oppstøt og spiseforstyrrelser som medfører oppkast kan også gi syreskader på tennene. Om du lider av dette, bør fastlegen kontaktes.
Det er viktig å oppdage og reparere syreskader tidlig, før for mye av emaljen er gått tapt.
Dårlig ånde kan ha flere årsaker, men skyldes ofte forhold i munnhulen. Der finner man bakterier som bryter ned matrester og danner illeluktende svovelgasser.
Enkelte sykdommer kan også gi dårlig ånde. Eksempler på slike er betente mandler, luftveis-infeksjoner, diabetes og leversykdom. I tillegg vil munntørrhet gi gode forhold for bakterievekst og dermed også kunne gi dårlig ånde.
Dersom det mistenkes at slike forhold er årsaken til dårlig ånde, bør fastlegen kontaktes.
Mange pasienter, og da særlig kvinner opplever at de får problemer med kjeveleddene.
Et av de vanligste symptomene er klikking fra kjeveleddene ved gaping, noe som over tid kan gi sjenerende lyder ved spising. Også skrapelyder fra leddene kan oppleves som plagsomt
Noen opplever at kjeven “låser” seg, så en ikke kan gape fullt opp. Andre opplever at kjeven går lett ut av ledd og at munnen låses i åpen stilling. Atter andre plages av smerter, enten fra selve leddet eller fra hode, nakke eller kjevene.
Leddplager kan ofte oppstå akutt, men kan også være senvirkninger etter tidligere skader.
Langvarig og kraftig gaping kan noen ganger gi forskyving av en liten bruskskive som ligger inne i leddet. Dette kan medføre klikking ved gaping. Over tid kan dette resultere i låsing av kjeven og redusert gapehøyde.
Også tannpressing/gnissing kan gi slike problemer over tid. Mange kan i tillegg få smerter i hode og nakke som følge av dette.
I mange tilfeller er enkle øvelser nok til å redusere problemene eller forhindre at de forverrer seg. I andre tilfeller benytter man seg av bittskinner i plast for å avlaste kjeveledd eller muskulatur. Kun i sjeldne tilfeller er tannregulering eller kirurgi nødvendig for å løse problemer i kjeveleddet.
Det starter ofte med kløe og prikking i huden på og rundt leppene. Etter hvert dannes små væskefylte blemmer som bryter ut i sår. Herpes Simplex Virus Type 1 kalles også forkjølelses sår.
Store deler av befolkningen er smittet med herpesvirus, men langt fra alle får utbrudd av forkjølelses sår. Viruset ligger latent i kroppen og kan reaktiveres i perioder med nedsatt immunforsvar, for eksempel ved en forkjølelse.
Andre årsaker til utbrudd kan være perioder med stress eller om man er utsatt for sterkt sollys.
Behandling av herpes munnsår baseres i stor grad på virushemmende kremer som smøres på og rundt såret.
Slike kremer skal både gi raskere tilheling og redusere ubehag og smerter forbundet med såret. Det er viktig å komme tidlig i gang med behandlingen, helst så snart man kjenner det begynner å prikke i huden.
After er små, smertefulle sår som opptrer i munnhulen. Sårene er runde eller ovale og dekket av en gulaktig hinne med en hissig rød sone rundt. Sårene måler vanligvis 4-8 millimeter i diameter og de forsvinner av seg selv i løpet av 1-2 uker.
After kan oppstå både på tungen, innsiden av leppene og ellers i munnens slimhinne. Siden de er smertefulle, kan både spising, snakking og bruk av tannbørsten være ubehagelig.
Ingen kjent årsak, men mye tyder på at problemet kan være arvelig. Flere faktorer kan virke utløsende og fører til utbrudd av after. Følgende eksempler kan være utløsende årsaker:
Mange får hyppigere after i perioder med stress. Dette kan skyldes at immunforsvaret i slike perioder fungerer dårligere.
Bittsår eller skader på slimhinnen fra for eksempel tannbørsten, kan utløse after.
Tannkrem som inneholder såpestoffet natriumlaurysulfat ser ut til å kunne utløse after hos enkelte.
Det ser ut til at enkelte får hyppigere after ved inntak av for eksempel sjokolade, mandler, tomat, syrlige drikker med mer.
Stadige utbrudd av after kan skyldes mangel på vitamin B, folinsyre eller jern.
Det finnes ingen kur mot after. Behandling som kan tilbys er derfor ofte basert på produkter som skal lindre symptomene ved å legge seg som en beskyttende hinne over såret. Om man ofte er plaget med after, bør man forsøke å finne den utløsende årsaken. Slik kan man redusere hyppigheten av utbruddene. Ofte kan første steg være å gå over til en tannkrem uten såpestoffet natriumlaurylsulfat - her vil din tannlege eller tannpleier kunne komme med gode anbefalinger. Enkelte er plaget med særlig store og smertefulle after. I slike tilfeller kan medisinsk behandling forsøkes. Slik behandling bør kun utføres i samråd med tannlege eller lege.
I tenner med store fyllinger, er tannsubstansen rundt fyllingen svekket. Når man tygger, kan det etter hvert utvikles tynne sprekker i tannen. Disse sprekkene utvikler seg under fyllingen og forløper vanligvis på skrå bort fra tann-nerven. Over tid kan slike sprekkdannelser medføre at en del av tannen knekker og faller ut. I noen tilfeller knekker tannen fordi man tygger på noe hardt, men ofte er dette ikke tilfelle.
Dersom en tann knekker på denne måten, bør man kontakte tannlege snarest for å få den reparert.
Tenner som er rotfylt, eller som er under rotfyllingsbehandling, er særlig utsatt for å knekke. Slike tenner har ofte hatt store og dype hull som er reparert med fyllinger. Derfor vil den gjenstående tannsubstansen være svekket.
På samme måte som tenner, kan også fyllinger knekke. Dette kan for eksempel skje om man er uheldig og belaster fyllingen for hardt ved tygging. Det er viktig å kontakte tannlege snarest om man har en knekt fylling.
Under svangerskapet vil ofte matvanene endre seg. Måltidene blir hyppigere og det spises mer sukkerholdig kost. Dette gjør at en del gravide har lettere for å utvikle hull i tennene. Mange gravide vil også oppdage at tannkjøttet blir betent og blør lettere. Dette kan skyldes hormonelle forandringer. For å unngå problemer med tenner og tannkjøtt under graviditeten, er det viktig med et fornuftig kosthold og godt renhold.
En del gravide er plaget med kvalme og oppkast under svangerskapet. Magesyren er svært sur og kan tære på tannemaljen. Umiddelbart etter oppkast bør man derfor skylle munnen med vann eller fluorskyll. For å unngå å skade tennene, venter man helst en time med å bruke tannbørsten.
Røntgenbilder tatt med dagens digitale teknikk, krever svært lav stråledose og er derfor ikke skadelig for fosteret. Man bestemmer selv hvorvidt det skal tas røntgenbilder eller ikke.
Bedøvelse som brukes ved tannbehandling er ikke skadelig for fosteret og kan også brukes av ammende.
Vanlig tannbehandling kan stort sett utføres som normalt under svangerskapet. Om mulig, legges nødvendig tannbehandling til 2. trimester. Akuttbehandling og smertelindring kan utføres ved behov under hele svangerskapet.