Tannhelseinformasjon

Her finner du informasjon om tannhelse

Våre tjenester Les mer

Syreskader (erosjoner)

Syreskader på tennene er et hyppig problem i dagens samfunn. Inntak av brus, juice og sports drikker kan over tid gi store skader på tennene. Det samme gjelder for sitrusfrukter.

Hyppige sure oppstøt og spiseforstyrrelser som medfører oppkast kan også gi syreskader på tennene. Om du lider av dette, bør fastlegen kontaktes.

Typiske tegn på syreskader er:

 • Tynnslitt emalje
 • Ising i tennene
 • Hakker/groper i emaljen
 • Tenner med gulere felter og mattere overflate

Hvordan beskytte tennene mot syreskader:

 • Unngå små spising mellom måltidene
 • Avslutt måltidet med basiske matvarer som f.eks. ost eller melk
 • Drikk mindre brus, juice og syreholdige sports drikker
 • Vent en time med å pusse tennene etter inntak av syrlig mat og drikke
 • Bruk myk tannbørste og ikke børst for hardt
 • Skyll regelmessig med fluor. Fluor vil styrke emaljen og forebygge videre skader

Det er viktig å oppdage og reparere syreskader tidlig, før for mye av emaljen er gått tapt.

Dårlig ånde

Dårlig ånde kan ha flere årsaker, men skyldes ofte forhold i munnhulen. Der finner man bakterier som bryter ned matrester og danner illeluktende svovelgasser.

Enkelte sykdommer kan også gi dårlig ånde. Eksempler på slike er betente mandler, luftveis-infeksjoner, diabetes og leversykdom. I tillegg vil munntørrhet gi gode forhold for bakterievekst og dermed også kunne gi dårlig ånde.

Dersom det mistenkes at slike forhold er årsaken til dårlig ånde, bør fastlegen kontaktes.

Hva kan man gjøre for å motvirke dårlig ånde?

 1. Børst tennene grundig med tannkrem morgen og kveld. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor børsten ca. hver 3. måned eller når busten spriker. Har man proteser, må også disse holdes grundig rent.
 2. Børsten kommer ikke til mellom tennene og da samler det seg mye plakk og bakterier der. Rengjør derfor mellom tennene minst en gang per dag med tanntråd. For å komme til mellom jekslene, kan det med fordel brukes en tanntråd-holder. Ved større mellomrom mellom tennene, vil mellomromsbørster egne seg best. Disse kommer i ulike størrelser og brukes på tilsvarende måte som tannstikker.
 3. Tungen er også et sted der det samler seg mye bakterier. Disse kan fremkalle dårlig ånde. En tungebørste vil effektivt fjerne bakterier fra tungeryggen.
 4. Sink-holdige preparater kan også være med på å nøytralisere dårlig ånde. Disse kommer blant annet i tablettform eller som skyllevæsker.
 5. Husk å spise regelmessig. Dersom man ikke spiser regelmessig, vil kroppens celler begynne å bryte ned fett. Dette kan gi dårlig ånde. Å spise stimulerer også spyttreduksjonen og er dermed med på å nøytralisere dårlig ånde.
 6. Få munnen kontrollert hos tannlege eller tannpleier hvert år. Slik vil man kunne oppdage hull i tennene, tannkjøtt-sykdommer eller infeksjoner i munnhulen som kan gi dårlig ånde.

Kjeveleddproblemer

Mange pasienter, og da særlig kvinner opplever at de får problemer med kjeveleddene.

Et av de vanligste symptomene er klikking fra kjeveleddene ved gaping, noe som over tid kan gi sjenerende lyder ved spising. Også skrapelyder fra leddene kan oppleves som plagsomt

Noen opplever at kjeven “låser” seg, så en ikke kan gape fullt opp. Andre opplever at kjeven går lett ut av ledd og at munnen låses i åpen stilling. Atter andre plages av smerter, enten fra selve leddet eller fra hode, nakke eller kjevene.

Leddplager kan ofte oppstå akutt, men kan også være senvirkninger etter tidligere skader.

Langvarig og kraftig gaping kan noen ganger gi forskyving av en liten bruskskive som ligger inne i leddet. Dette kan medføre klikking ved gaping. Over tid kan dette resultere i låsing av kjeven og redusert gapehøyde.

Også tannpressing/gnissing kan gi slike problemer over tid. Mange kan i tillegg få smerter i hode og nakke som følge av dette.

I mange tilfeller er enkle øvelser nok til å redusere problemene eller forhindre at de forverrer seg. I andre tilfeller benytter man seg av bittskinner i plast for å avlaste kjeveledd eller muskulatur. Kun i sjeldne tilfeller er tannregulering eller kirurgi nødvendig for å løse problemer i kjeveleddet.

Herpes munnsår

Det starter ofte med kløe og prikking i huden på og rundt leppene. Etter hvert dannes små væskefylte blemmer som bryter ut i sår. Herpes Simplex Virus Type 1 kalles også forkjølelses sår.

Årsaker til forkjølelses sår

Store deler av befolkningen er smittet med herpesvirus, men langt fra alle får utbrudd av forkjølelses sår. Viruset ligger latent i kroppen og kan reaktiveres i perioder med nedsatt immunforsvar, for eksempel ved en forkjølelse.

Andre årsaker til utbrudd kan være perioder med stress eller om man er utsatt for sterkt sollys.

Behandling av forkjølelses sår

Behandling av herpes munnsår baseres i stor grad på virushemmende kremer som smøres på og rundt såret.

Slike kremer skal både gi raskere tilheling og redusere ubehag og smerter forbundet med såret. Det er viktig å komme tidlig i gang med behandlingen, helst så snart man kjenner det begynner å prikke i huden.

Viktige råd

 • Oppretthold grundig håndhygiene i perioder med utbrudd og unngå å ta direkte på sårene. Vær oppmerksom på at herpes virus kan smitte til andre steder på kroppen.
 • Det er også lett å smitte andre når såret er aktivt. Unngå derfor kyssing og ikke drikk av samme flaske som andre.
 • Bruk munnsårplaster. Dette fås på apotek og kan lindre ubehag ved utbruddet samtidig som det hindrer videre smitte.
 • Unngå sterk sol. Bruk eventuelt leppepomade med høy solfaktor.
 • Informer tannlegen på forhånd dersom man har tannlegetime samtidig med et aktivt herpes sår.

After

After er små, smertefulle sår som opptrer i munnhulen. Sårene er runde eller ovale og dekket av en gulaktig hinne med en hissig rød sone rundt. Sårene måler vanligvis 4-8 millimeter i diameter og de forsvinner av seg selv i løpet av 1-2 uker.

After kan oppstå både på tungen, innsiden av leppene og ellers i munnens slimhinne. Siden de er smertefulle, kan både spising, snakking og bruk av tannbørsten være ubehagelig.

Hvorfor får man after?

Ingen kjent årsak, men mye tyder på at problemet kan være arvelig. Flere faktorer kan virke utløsende og fører til utbrudd av after. Følgende eksempler kan være utløsende årsaker:

Stress

Mange får hyppigere after i perioder med stress. Dette kan skyldes at immunforsvaret i slike perioder fungerer dårligere.

Traumer

Bittsår eller skader på slimhinnen fra for eksempel tannbørsten, kan utløse after.

Tannkrem

Tannkrem som inneholder såpestoffet natriumlaurysulfat ser ut til å kunne utløse after hos enkelte.

Reaksjon på matvarer

Det ser ut til at enkelte får hyppigere after ved inntak av for eksempel sjokolade, mandler, tomat, syrlige drikker med mer.

Vitaminmangel

Stadige utbrudd av after kan skyldes mangel på vitamin B, folinsyre eller jern.

Behandling av after

Det finnes ingen kur mot after. Behandling som kan tilbys er derfor ofte basert på produkter som skal lindre symptomene ved å legge seg som en beskyttende hinne over såret. Om man ofte er plaget med after, bør man forsøke å finne den utløsende årsaken. Slik kan man redusere hyppigheten av utbruddene. Ofte kan første steg være å gå over til en tannkrem uten såpestoffet natriumlaurylsulfat - her vil din tannlege eller tannpleier kunne komme med gode anbefalinger. Enkelte er plaget med særlig store og smertefulle after. I slike tilfeller kan medisinsk behandling forsøkes. Slik behandling bør kun utføres i samråd med tannlege eller lege.

Tannfraktur

Tenner med store fyllinger:

I tenner med store fyllinger, er tannsubstansen rundt fyllingen svekket. Når man tygger, kan det etter hvert utvikles tynne sprekker i tannen. Disse sprekkene utvikler seg under fyllingen og forløper vanligvis på skrå bort fra tann-nerven. Over tid kan slike sprekkdannelser medføre at en del av tannen knekker og faller ut. I noen tilfeller knekker tannen fordi man tygger på noe hardt, men ofte er dette ikke tilfelle.

Dersom en tann knekker på denne måten, bør man kontakte tannlege snarest for å få den reparert.

Rotfylte tenner:

Tenner som er rotfylt, eller som er under rotfyllingsbehandling, er særlig utsatt for å knekke. Slike tenner har ofte hatt store og dype hull som er reparert med fyllinger. Derfor vil den gjenstående tannsubstansen være svekket.

Fylling som knekker:

På samme måte som tenner, kan også fyllinger knekke. Dette kan for eksempel skje om man er uheldig og belaster fyllingen for hardt ved tygging. Det er viktig å kontakte tannlege snarest om man har en knekt fylling.

Tenner og graviditet

Under svangerskapet vil ofte matvanene endre seg. Måltidene blir hyppigere og det spises mer sukkerholdig kost. Dette gjør at en del gravide har lettere for å utvikle hull i tennene. Mange gravide vil også oppdage at tannkjøttet blir betent og blør lettere. Dette kan skyldes hormonelle forandringer. For å unngå problemer med tenner og tannkjøtt under graviditeten, er det viktig med et fornuftig kosthold og godt renhold.

Råd under svangerskapet:

 • Spis regelmessig og unngå småspising mellom måltidene. Mellom-måltider bør eventuelt bestå av frukt eller grønnsaker i stedet for søtsaker.
 • Børst tennene grundig med tannkrem morgen og kveld.
 • For å forebygge blødning fra tannkjøttet, bør man gjøre rent mellom tennene minst en gang per dag. Dersom tennene står tett, vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel. For å komme til mellom jekslene, kan det med fordel brukes en tanntrådholder.
 • Ekstra bruk av fluor vil være med på å styrke tennene og forebygge hull. Dette finnes blant annet i form av skyllevæske og kan brukes daglig.

Kvalme og oppkast

En del gravide er plaget med kvalme og oppkast under svangerskapet. Magesyren er svært sur og kan tære på tannemaljen. Umiddelbart etter oppkast bør man derfor skylle munnen med vann eller fluorskyll. For å unngå å skade tennene, venter man helst en time med å bruke tannbørsten.

Graviditet og tannbehandling

Røntgenbilder:

Røntgenbilder tatt med dagens digitale teknikk, krever svært lav stråledose og er derfor ikke skadelig for fosteret. Man bestemmer selv hvorvidt det skal tas røntgenbilder eller ikke.

Bedøvelse:

Bedøvelse som brukes ved tannbehandling er ikke skadelig for fosteret og kan også brukes av ammende.

Tannbehandling:

Vanlig tannbehandling kan stort sett utføres som normalt under svangerskapet. Om mulig, legges nødvendig tannbehandling til 2. trimester. Akuttbehandling og smertelindring kan utføres ved behov under hele svangerskapet.

 • "Flinke tannleger i freshe lokaler! Anbefales."

  ★ ★ ★ ★ ★

  Edel Pavlic

 • "Trenger du tannlege så vil jeg virkelig anbefale deg og gape opp for Kråkerøytannlegene. Trivelige lokaler, trivelige folk, trivelige priser og gratis tyggis i venterommet."

  ★ ★ ★ ★ ★

  Pål-Helge Tøffen Nilssen

 • "Veldig fornøyd med servicen og behandlingen. Vil absolutt anbefale dere videre"

  ★ ★ ★ ★ ☆

  Ramin Iranpour

 • "Idag har jag besökt min tandläkare. Hon är fantastisk! Jag har haft tandläkarskräck i nästan hela mitt liv. Men när jag besöker denna kvinna, och möts av hennes varma ögon och härliga leende, då blir jag lugn och avslappnad, innan jag skall sätta mig ner i den hemska stolen. Men det bästa med henne är hur hon bedövar, borrar och talar till mig, på sitt alldeles egna pedagogiska sätt. #världsklass #no1 #tandläkare #tannlege #dentist #kråkerøy #DuÄrBäst"

  ★ ★ ★ ★ ☆

  Andreas Strömberg

 • "Flotte tannleger med god humor"

  ★ ★ ★ ★ ☆

  Mina Gulla